Hyvää Uutta Vuotta 2015

Torstai 1.1.2015 klo 16:52


Hyvää alkanutta Vuotta! Tiistaisen valtuuston kokouksen jälkeen ei vuoden 2014 loppu eikä vuoden 2015 alku tunnu mitenkään hyvältä kylämme ja asukkaittemme kannalta.

Olo on surullinen ja uupunut. Miten epätasa-arvoisesti kyläämme kohdellaankaan... Hienosti kommentoidaan, jotta eivät kyläläiset saaneet riittävästi lapsia kouluun. Kommentoijat voisivaat katsoa peiliin ja miettiä, onko se kyläläisten tehtävä yksin tuota työtä tehdä. Eikö se olisi ollut kaupungin tehtäväkin,valtuutettujen ja virkamiesten, luoda positiivista mielikuvaa, olla edistämässä koulun jatkumisen edellytyksiä, tehdä töitä sen eteen, että oman kunnan kaikki alueet olisivat tasavertaisia tulevaisuuden rakentamisen suhteen. Niin monta asiaa olisi voinut tehdä toisin. Olisi voitu olla mainostamassa ja kehittämässä opinahjoamme parempaan suuntaan. Olisi voitu rohkeasti olla tuomassa esille, että tässä on mahdollisuus tulevaisuuteen, on mahdollisuus kehittää oikea monitoimikoulu pohjois- koillispään alueelle. Sitä kehitystä ja tukea ei tullut miltään valtaapitävältä taholta. Tuntuu siltä , että vesi kielellä vaan odotettiin jossain, että päämäärä saavutetaan ja koulu saadaan suljettua. Nyt on varmaan hyvä mieli!

Koulumme ei koskaan ole ollut pelkkä koulu. Rakennus on Säyneisen monenmoisen toiminnan keskus. Miten hyvä siihen olisikaan ollut tuoda se keittiöyrittäjä, joka olisi ruokkinut lapset, paikkakunnan vanhusten ruokahuolto olisi saatu hoidettua sitä kautta. Kansalaisopiston piirit pyörisivät edelleen, tiloihin olisi voitu ottaa vuokralaisia. Oppilaskantaa olisi rohkeasti otettu vastaan isommalta alueelta, olisi luotu uskoa koulun jatkumiseen. Nyt viimeinen vuosi vain toitotettiin vuoden jatkoajasta ja loppumisen uhasta. Ei siinä paljon yksityisillä ihmisillä ole mahdollisuuksia viedä kouluajatusta eteenpäin. En koskaan tule ymmärtämään tätä ajatusmaailmaa, mikä päättäjillä on ollut Säyneisen suhteen. En koskaan!

Kylämme kaikesta huolimatta elää ja hengittää. Jouluaattona kirkkotietä valaisivat satakunta jäälyhtyä,jotka talkoilla tehtiin, paikoilleen jaettiin ja kynttilät sytytettiin. Se valo kantakoon meitä vuodessa eteenpäin. Uskoa tulevaisuuteen ei saa tukahduttaa mikään. Uskotaan edelleen vahvasti itseemme ja tekemiseemme. Jos koulurakennus saadaan pidettyä lämpimänä, kuka tietää vaikka muutaman vuoden päästä pihan täyttäisivät jälleen iloiset lasten äänet ja jalkojen töminä. Maailman yleinen negatiivinen genre on keskittää toiminnat ja palvelut isoihin keskuksiin. Mutta se hyvä ja järkevä asia olisi säilyttää palvelut myös haja-asutusalueilla. Missä ihmisen on parempi asua kuin maaseudulla? Puhtaassa luonnossa, kaukana hälystä ja kiireestä. Tämä ajatus muhii monen mielessä, jotka asuvat lähiöissä, kaupunkikerrostaloissa, ilman omaa rauhaa ja omaa tilaa. Tämä tulee tulevaisuudessa olemaan vielä se suunta, että maaseutu vetääkin ihmisiä puoleensa entistä enemmän. Jos vain vallanpitäjät eivät tekisi tätä kasvusuuntaa tahallisesti vaikeaksi. Ihmisten ääntä ei kuulla. Mutta vielä tämä tulee muuttumaan. Uskon siihen vahvasti. Ja sitä odotellessa me jatkamme rohkeasti ja iloisesti elämäämme täällä Säyneisessäkin.

Teatteriporukka remaltaa voimalla Manasse Jäppisen kanssa ja helmikuussa ensi-ilta on suunniteltu torstaille 5.2. klo 19.00. Seuraavat näytökset su 8.2. klo 13.00, to 12.2. klo 19.00, su 15.2. klo 13.00, to 19.2. klo 19 ja su 22.2. klo 13.00. Tervetuloa joukolla toteamaan, millaista on ollut tulevan kansanvalistusministerin opin ensiaskeleet. Hupia hommassa riittää !

Tanssikurssi jatkuu sunnuntaina 11.1. klo 18.30 Nuorisoseurantalolla. Siellä pistetään taas jalalla koreasti ja hymy huulilla, välillä suorastaan naurunremakalla.

Heikin hiihtotapahtuma on suunnitteilla myös ja siitä lisää lähemmin.

Rohkeasti jatkamme tätä vuotta yhteistyöllä täällä Säyneisessä. Meillä on toisemme ja yhdessä me teemme täällä elämäämme ne piristykset ja ilonpirskahdukset. Kukaan muu meille niitä ei tule tarjoamaan.

Hyvää alkanutta Vuotta hyvät ystävät! Häntä pystyyn ja kuono kohti tuulta kaikesta huolimatta!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini