Syksyistä torstaita Säyneisestä

Torstai 8.10.2020 klo 15:58


Hei kaikille pitkästä aikaa, kotisivumme olivat hetken tauolla moninaisista syistä, mutta koetetaanpa taas topristautua ja avataan tämä kylämme kanava jälleen käyttöön.

Paljon on tapahtunut viime aikoina, ja kylämme aktiivit ovat viime päivät puurtaneet ikävänkin asian parissa, mutta puurtaneet yhdessä ja vaikka mieli on ollut apeakin niin silti yhteisessä hommassa on naurukin herahdellut, asioita on pohdittu ,muisteltu ja suunniteltu.

Kuopion kaupunki antoi tiedotteen, jotta koulurakennuksen on oltava tyhjennettynä tavaroista 9.10.2020 mennessä. Töpinää töppösiin ja aivoriihet puimaan. Meidän oli löydettävä paikka kirjastomme kirjoille, marttojen tavaroille, monelle kalusteelle jne jne. Mutta homma on hoidettu rasakoiden talkoolaisten voimin. Kirjaston kirjat ja vitriinikaapit on siirretty nuorisoseurantalolla, jossa on tulevaisuudessa sitten uusi kirjastomme, kunhan kirjat on saatu lajiteltua paikoillensa ja lainaus- ja lukutupatoiminta voidaan aloittaa. Vanhimmat kirjat sekä vanhan vanhat koulukirjat on viety samaan paikkaan , mutta niistä tulee ns museokirjasto, josta kirjoja ei lainata, vaan aarteet säilytetään tulevia sukupolvia varten. Voi miten ihania vanhjoja koulunäytelmäkirjoja, musiikkikirjoja ja vaikka mitä saatiin säästöön, olisi ollut suuri vääryys, jos ne olisivat joutuneet roskalavoille. 

Koulurakennus on edelleen myyntilistalla vaikka tänään purkutöistä tarjouksia tekevät tahot olivatkin jo mittailemassa rakennuksia. Kun jostain putkahtaisi taho, joka ymmärtäisi tulevaisuuden mahdollisuudet maaseudun turvasta ja rauhasta, ja saataisiin hyvä kuntoinen kiinteistö säilytettyä hengissä. Matoa on nyt isossa koukussa mutta katsotaan riittääkö aika ja onko kaupunki vielä kerran armollinen asian suhteen. Jotkut ovat arvostelleet ,että säyneisläiset ovat hiljaa koulurakennuksensa tiimoilta. Hmmm, miksikä asiat tulevat vuosikausien räksyttämisellä. Meiltä on vaan puuttunut yhteyshenkilöt, jotka ajaisivat asiaa isommalla foorumilla, koska kaupungilla sitä intressiä ei ole ollut. Toivotaan vielä, että aikaa antaisi kaupungin myöntämä 10000 e määräraha pitäjäraadille toiminnan kehittämiseen ja suunnitteluun. Raha on myönnetty syyskuun lopussa, jotta aika kohtuuton on aikataulu, jos rakennuksen purkusuunnitelmat etenevät kuin höyryjuna nopealla aikataululla ja rakennuksen oltava tyhjä jo huomenna. Mutta toivotaan toivotaan vielä kerran.

Mutta posiitiivisia asioita on ,että kaikki Säyneisen myytävät omakotitalot ovat löytäneet uudet asukkaansa ja nopeassa tahdissa. Tervetuloa lämpimästi uudet säyneisläiset kylällemme.

Toiminnallisia asioita on jarruttanut tämä maailmanlaajuinen ongelma eli kuulu korona, se esti meidän kesäteatterimme tältä kesältä ja iltatorejakin uskallettiin pitää vain 2 kpl loppukesästä. Mutta Ruukinrannassa talkoiltiin ja kota on kuultokäsitelty kauniin luonnonhirrenharmaaksi, uimakopit riihipunaisiksi ja polttopuille on komea lato kohta valmiina. Ensi keväänä sipaistaan se vielä maaliin ja koetetaan saada ulkokalusteet kodan luokse, jotta eväitä voi syödä myös ulkoilmassa järven rannalla.

Maailma jytisee ja natisee liitoksissaan ja monenlaisten ongelmien kourissa, mutta elämämme täällä Säyneisessä jatkuu kuitenkin turvallisessa ympäristössä. Pidetään edelleen kylästämme ja kyläläisistä huolta ja puhalletaan siihen yhteisiin hiileen edellleen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini